Pàgina d'inici > Innovació, NTIC, Periodisme, Xarxes Socials > Un exemple extraordinari

Un exemple extraordinari

causabrasil_3_baixa

Avui he trobat [gràcies @fbalague] una eina interessantíssima que permet visualitzar els motius de les protestes que es produeixen actualment al Brasil. És una altra mostra de com l’anàlisi de dades de les xarxes socials pot ser una font d’informació.

Evidentment, no és “la” informació definitiva (no tothom utilitza facebook, etc…), però sí que és una informació alternativa molt viva, transparent i interessant. Els autors ho qualifiquen “d’eina que funciona com un termòmetre que categoritza, agrupa i interpreta la veu de les protestes”. Les conclusions, només faltaria, les deixen per a l’usuari.

Amb aquesta eina, Causa Brasil, es limiten a posar al nostre abast –d’una manera molt senzilla i clara i dins d’una línia de temps- una sèrie de dades obtingudes mitjançant l’anàlisi del que defineixen com a “hastags”, “mencions” i “causes”. Això ho fan utilitzant aplicacions especialitzades de monitorització, normalment aplicades al màrqueting.

Com ho fan? Els creadors d’aquesta eina monitoritzen paraules clau dels missatges publicats a les xarxes socials brasileres durant aquests dies: Facebook, Twitter, Instagram, Google + i YouTube. Ho fan d’una manera transparent perquè en tot moment sabem el nombre de “mencions” analitzades i quins són els termes monitoritzats per a cadascuna de les “causes”, representades visualment en forma de cercles de colors.

Si cliquem cadascun d’aquests cercles, podem saber quantes “mencions” i quins “hashtags” concrets han monitoritzat per tal que la “causa” tingui major o menor rellevància. La selecció dels termes es va ampliant de manera activa i també augmenten cada dia el nombre de “mencions” analitzades.

Cada hora, s’actualitza la visualització. Així, movent un senzill botó lliscant podem veure com els primers dies de les protestes (16 a 17 de juny) la principal preocupació eren els preus del transport -el fet que va provocar l’esclat de les manifestacions-, però ara hi ha un munt més de preocupacions damunt la taula.

Feu una visita detallada a Causa Brasil: veja pelo que o país protesta o seguiu a twitter #causabrasil. Val la pena.

No podríem fer una eina així per mantenir un debat viu sobre el que ens preocupa ara i aquí?

causabrasil_1-2 causabrasil_3-4

Anuncis
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: