Pàgina d'inici > Docència, Periodisme > Tot s’hi val?

Tot s’hi val?

Davant de fets tan importants com els que
estan passant Blog El Ojo Izquierdoaquests dies a Euskadi, val la pena que fem una mirada a la premsa més reaccionària i rància d’aquest país.

Ho dic per què penso que els alumnes, futurs periodistes, prenguin consciència del rol social d’aquest ofici i de com la necessària i personal visió no pot derivar en expressions com aquestes: “Pongo a la Conferencia de San Sebastián a la misma altura que un Congreso de Violadores, que un Simposio de Atracadores, que una Asamblea de Parricidas o que una Reunión de Secuestradores. O más exactamente: a la misma altura que una Conferencia de Verdugos”. Ho diu Antonio Burgos, columnista del diari ABC.
Si teniu estómac, podeu llegir l’article sencer a la seva web

Que ens hem acostumat als crits, les vomitones, els improperis en comptes de gaudir de l’opinió, la reflexió, el criteri fonamentat, l’expressió ponderada? …Ens estem tornant bojos? Us recomano llegir el blog de José María Izquierdo, El ojo izquierdo, que denuncia, diàriament i sense embuts, la publicació d’aquest tipus d’articles.

En contraposició, proposo llegir pausadament –entre d’altres– els articles d’en Vicent Partal a Vilaweb o d’en Josep Ramoneda al diari Ara, a El País o escoltar el seu dietari al programa Hora 25. Aquí trobem opinions personals expressades de forma clara i rotunda, però sense agredir, sense ofendre la ment i els sentits.

És lícita la calumia impune, l’insult gratuït, la infúndia malintencionada només pel fet que es té el privilegi de publicar una columna d’opinió a un mitjà de comunicació? Jo crec que no.

Com hem arribat a aquest punt en què odis, rancúnies, envejes personals i professionals portin fins a aquesta deriva? Com pot ser que aquests injuriadors professionals només els quedi atrinxerar-se darrere la seva talaia per llançar verí a tort i a dret, escrivint una sèrie de mentides o mitjes veritats (que potser alguna queda i algú creurà que és certa…).

Tornant al tema inicial, no serà que aquests apocalíptics de la premsa veuen que potser s’estan quedant sense la seva raó de viure?: acabada ETA, se’ls acabaran els arguments i, sembla, que la seva inspiració.

Però, malauradament, segur que troben una excusa qualsevol per continuar la seva particular guerra.

D’això n’hem de dir periodisme?

Anuncis
Categories:Docència, Periodisme
  1. 09/11/2011 a les 09:09

    Albert Chillón y Lluís Duch has escrit un interessant article al diari El Pais que es titula “La corrupción del discurso”. Us deixo l’enllaç: https://pepabadell.files.wordpress.com/2011/11/la-corrupciocc81n-del-discurso-el-pais.pdf

  2. vicent partal
    20/10/2011 a les 00:44

    Doncs no, Pepa. Això és un altra cosa, periodisme no. Records.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s